KAPSAM VE HEDEFLER
Sivil Katılım Hibe Programı; kamu-sivil toplum işbirliğini desteklemek üzere bir kapasite geliştirme aracı olarak tasarlanmıştır. Program ile sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimler ve diğer yerel aktörlerle işbirliğinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir.
Hibe Programı kapsamında sağlanan destek, STK’lar ile yerel yönetimler arasındaki diyaloğu ve iş birliğini güçlendirmek ve böylece sivil toplumun politika ve karar alma süreçlerine öncelikle yerel seviyede katılımını artırmayı amaçlamaktadır. Sağlanacak destek Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarına açık, şeffaf ve rekabetçi temele dayalı olarak tahsis edilecektir.
Sivil Katılım Hibe Programı Uygunluk Kriterleri
Başvuru Sahibinin Uygunluğu
- Başvuru sahibi: Sivil Katılım Hibe Programı kapsamında başvuru formunu sunan, projenin hazırlanmasından, uygulanmasından ve yönetiminden mali ve teknik bakımdan sözleşme makamına karşı doğrudan sorumlu faydalanıcı kuruluştur.
- Ortak(lar): Başvuru sahibi ile birlikte projenin hazırlama, uygulama ve yönetimine teknik bakımdan destek olan fakat mali sorumluluğu bulunmayan kurum/kuruluştur. Başvuru sahibi ve ortaklar arasında projenin yönetimine ilişkin bir ortaklık anlaşması imzalanması zorunludur (Bakınız Ek-5). Başvuru sahipleri ile birlikte projede yer alan ortakların proje uygulama ve insan kaynakları kapasitesi değerlendirme kapsamında yer alacaktır: (Bakınız: Bölüm 5.4.3, Tablo 5)
- İştirakçi(ler): Projenin uygulanmasına teknik bakımdan katkı sunabilecek veya faaliyetlerin uygulanmasında destek alınabilecek tüzel kişiliği haiz kurum ve kuruluşlar ve öğrenci kulüpleri, platformlar vb. gibi tüzel kişiliğe haiz olmayan yapılar olarak tanımlanır.
İştirakçi(ler) başvuru formunda katkıları ve rolleri açıkça belirtilmesi koşulu ile projenin uygulanmasında rol alabilirler. Bunun yanı sıra, iştirakçi(ler) ve başvuru sahibi arasında imzalanacak resmi bir işbirliği anlaşması başvuru kapsamında zorunlu olmamakla birlikte başvuru formunda taahhüt edilen işbirliğini kanıtlamak üzere bir anlaşma, protokol vb. imzalanması tavsiye edilmektedir.
Hibe almaya hak kazanabilmek için, başvuru sahibinin aşağıdaki koşulları sağlaması gerekmektedir:
- Tüzel kişiliğe sahip olması ve
- Kar amacı gütmemesive
- Sivil Toplum Kuruluşu (STK) (dernek, vakıf, federasyon/konfederasyon, kar amacı gütmeyen kooperatif) olması ve
- Türkiye’deki sivil toplum mevzuatına uygun olarak kurulmuş olması/genel merkezlerinin Türkiye’de bulunması ve,
- Kamu kurum ve kuruluşlarını, kamu hizmetlerini veya personelini desteklemek üzere kurulmamış olması gerekmektedir.
BÜTÇE VE FİNANSMAN
Bu teklif çağrısı kapsamında hibe programına ayrılan yaklaşık toplam tutar 3.5 milyon Dolar’dır. Sözleşme Makamı, hibe için ayrılan miktarın tümünü tahsis etmeme hakkını saklı tutar.
ZAMAN ÇİZELGESİ
Hibe programına son başvuru tarihi 15 Aralık 2023’dir.
DETAYLI BİLGİ
Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız.
ÜLKE KOORDİNATÖRÜ
Bu çağrı için ülke koordinatörü: UNDP’dir.
For your questions and inquiries please contact: cept.tr@undp.org